filmportret

Een filmportret is een levensverhaal op film. Een verhaal vertelt door het leven zelf, door jou, door iemand anders. Een mini documentaire, een nalatenschap, een viering; een moment om te kunnen delen met degenen van wie je houdt.

 
 
 
Moesje

Moesje

 
tree.jpg
 
Robin.jpg

waarom een filmportret?

Mijn Verhaal

Toen ik terugkwam van een lange reis, en mijn oma, ‘moesje’, 98 was geworden, besloot ik haar te filmen. Dat unieke mens van wie ik zo veel houd wilde ik niet laten vervagen. Haar gekke dingetjes en hoe ze door het leven bewoog fascineerde me, betoverde me. Iets wat ik niet op de foto kon vastleggen. 

Ik was van plan een documentaire te maken, vragen te stellen over het leven, haar ervaring in de tweede wereldoorlog, het verlies van haar man. Maar naarmate ze sneller opbrandde, brandde bij mij de vraag; hoe ga ik deze laatste maanden met haar doorbrengen? Als documentairemaakster of als kleindochter? Ik koos voor het laatste en de beelden stopten. 

Negen weken later was ze dood. 16 December 2012.

Ik ben meteen in mijn archief gedoken en heb deze korte film gemaakt van de beelden die ik wel had. Tot de dag van vandaag blijven mensen terugkeren naar deze film, vrienden, familie, mensen die ze nooit heeft ontmoet. Om even bij haar te zijn, geinspireerd te raken, om meegenomen te worden naar een andere wereld. Haar wereld.

Dit is wat film kan doen.

Misschien ben je bezig met je laatste afscheid, misschien ben je nog lang niet van plan om dood te gaan. Waar je ook staat in het leven, verhalen kleuren het landschap van ons bestaan. Het is de gouden draad dat door het leven weeft en ons met elkaar verbindt, vertelt door wie we zijn en hoe we leven. Je hoeft geen leven vol avonturen te hebben gehad om een verhaal te vertellen. Het verhaal leeft door jou heen in hoe je leeft. Dat is wat ik film en wat deze films zo waardevol maakt voor familieleden en toekomstige generaties.

Verhalen bestaan om doorgegeven te worden

Voor de volgende generaties creëert het een tijdloze plek van liefde en herkenning, van inzicht, wijsheid en inspiratie. Dat zit vaak in het allerkleinste. Voor mij was het mijn oma die urenlang bloemetjes bestudeerde of naar vogels luisterde. Die liefdevolle aandacht zie ik terug in mijn dochter terwijl ze zakdoeken opvouwt voor haar pop. Misschien heeft mijn oma haar nooit ontmoet, maar mijn dochter kent haar overgrootmoeder maar al te goed. Door de verhalen die ik vertel, en de film die ze heeft achtergelaten.

Een verhaal doorgeven kan op allerlei manieren. Ik kies film omdat het als storytelling medium de capaciteit heeft om je volledig onder te dompelen in de wereld van iemand anders. Het ademt. En film blijft met de generaties meegroeien.

Jouw Verhaal

Mensen hebben uiteenlopende intenties wanneer ze geïnspireerd worden tot het laten maken van een film. Een portret voor de familie alleen, intiem, simpel, zoals het filmpje van mijn oma. Een dag in het leven van. Anderen kiezen ervoor dieper of breder te gaan, het delen van inzichten voor toekomstige generaties, familie waarden, universele waarden. Wat beweegt jou?


hoe?

Laten we beginnen met een blanco papier, geen moeten, geen hoeven, en vooral, er is van alles mogelijk. Het laten maken van een film klinkt groot, maar is eigenlijk simpel, en ontzettend leuk.

Er komt geen grote filmcamera of filmploeg over de vloer. Ik werk met een kleine camera, alleen, zodat je op je gemak bent. Je bent in je eigen omgeving, op de plekken die je fijn vindt. Misschien wil je dat er een familielid bij is, een kleindochter, een kind, die vragen aan je stelt. Misschien wil je helemaal alleen zijn. We kunnen aan de hand van geselecteerde oude foto’s verhalen van vroeger ophalen. Of in het bos luisteren naar vogels. Het is niet wat je hebt gedaan, maar wie je bent.

Op het moment dat je besluit om een film te laten maken hebben we eerst een kennismakingsgesprek, zodat je weet wie er bij je binnen komt. We bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn, wie je bent en hoe ik dat het beste vorm kan geven. Vanuit daar maken we een afspraak voor 1 of meerdere filmdagen.

Ik vertel er graag meer over in een persoonlijk gesprek. Je kan mij bellen op 06 13839943 of mailen naar suzanneschreve@gmail.com. 

filmreel3.jpg

beautiful.jpg

investering

Er zijn twee standaard pakketten, afhankelijk van hoeveel mensen in één film worden afgebeeld. In overleg is er veel mogelijk, zoals meer filmdagen uitgestrekt over een langere tijd. Als je een idee hebt voor hoe je zelf de film zou willen, of gefilmd zou willen worden, dan hoor ik dat graag.

Alle films zijn mini-documentaires, en duren meestal tussen de 10 en 25 minuten lang op basis van de standaard pakketten. In overleg beslissen we welk formaat het beste past.

Het persoonlijke filmportret van één persoon bestaat uit 1 filmdag + 3 editdagen.
Het persoonlijke filmportret van twee mensen is 2 filmdagen + 5 editdagen.
Het diepte-filmportret van één persoon is 2 filmdagen + 5 editdagen.
Het diepte-filmportret van twee (+) mensen, bestaat uit 3 filmdagen + 7 editdagen.

Een basispakket (1 persoon) begint bij 1500,- euro incl BTW, filmgear, professionele editor & reiskosten.

Neem contact met me op voor meer informatie.